Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Síkgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
881
Mekkora a 20 cm2
területű szabályos nyolcszög köré írható kör sugara?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, síkgeometria, Nyolcszög
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szabályos sokszög a kör közepéből 8db egyenlőszárú háromszögre bontható.

Egy ilyen háromszöget vizsgálunk:
területe = 20 / 8 = 2,5
egyenlő szárú, a száark a sugarak.
A szárak által bezárt szög = 360/8= 45 fok

Terület = a szor b szer sin (szög) /2

2,5 = r négyzet -szer sin (45) / 2
10 / gyök 2 = r négyzet
r = 2,66
0