Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék kérnj

Főoldal » Középiskola » Kémia
698
1dm3 folyadék sűrűsége 1, 083 g/cm3 Mennyi a tömege ennek az oldatnak?
2. Egy oldatnak a térfogat 1.34dm3 a tömege 2, 567kg . Mekkora a sűrűsége?
3. Számítsuk ki a smaragd moláris tömegét: Be3Al2(SiO3)6. Hány m/m % berilliumot tartalmaz ez az anyag?
4. Anya hozott a boltból 1kg sót, 1kg cukrot. A répacukor összegképlete: C12H22O11.
Számítsuk , hogy hány mol cukor és só van otthon!
5. Hány mol ? a.) 36g szén b.) 56 g urán c.) 42,5kg vas d.) 412,0 mg arzén e.) 20kg arany f.)32 g cézium
6. 1 dm3 1M oldat 40g NaOH-t tartalmaz, akkor az oldatom 1mol/ dm3 koncentrációjú.
( jelölés: 1M = 1mol/ dm3 )
Hány g NaOH-t kell bemérnem a.) 0,25 dm3 4 M-os
b. ) 3 dm3 0.05 M-os c.) 1,5 dm3 0,25 M-os oldatokhoz?
7.Készítsünk 1 dm3 0,05 M HCl oldatot. Hány g HCl-t kell ehhez bemérni? Hány cm3 lesz ez , ha a sűrűsége 1.19 g/cm3?
8. Egységnyi térfogatú sóoldatom tömege 1093 g. Mekkora a sűrűsége?
9. Mennyi az oldott anyag 30g 20 m/m%-os oldatban?
a.) 350g 5 m/m%-os oldatban?
b.) Hány m/m%-os lesz az oldat, ha fenti kettőt összeöntöm?
10. Van 0,25 dm3 4 M –os NaOH oldatom. Hány dm3 0,02 M HCl oldat semlegesíti ezt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1dm3 folyadék sűrűsége 1, 083 g/cm3 Mennyi a tömege ennek az oldatnak?
1,083 g/cm³ = 1,083 kg/dm³
1 dm³ * 1,083 kg/dm³ = 1,083 kg

2. Egy oldatnak a térfogat 1.34dm3 a tömege 2, 567kg . Mekkora a sűrűsége?
2,567 kg / 1,34 dm³ = 1,916 kg/dm³

3. Számítsuk ki a smaragd moláris tömegét: Be3Al2(SiO3)6. Hány m/m % berilliumot tartalmaz ez az anyag?
3*9 + 2*27 + 6*28 + 18*16 = 537 g/mol

27 g *100 / 537 g = 5 tömeg%

4. Anya hozott a boltból 1kg sót, 1kg cukrot. A répacukor összegképlete: C12H22O11.
Számítsuk , hogy hány mol cukor és só van otthon!
A só legyen nátrium-klorid.
1 mol NaCl = 23+35,5 = 58,5 g = 0,0585 kg
1 / 0,0585 = 17 mol NaCl 1 kg.

1 mol jépacukor 12*12+22+11*16 = 342 gramm = 0,342 kg
1/0,342 = 2,9 mol jépacukor 1 kg.
Összesen 19,9 mol cukor és só van otthon.

5. Hány mol ?
a.) 36g szén
3 mol

b.) 56 g urán
0,24 mol

c.) 42,5kg vas
759 mol

d.) 412,0 mg arzén
0,0055 mol

e.) 20kg arany
102 mol

f.)32 g cézium
0,24 mol

6. 1 dm3 1M oldat 40g NaOH-t tartalmaz, akkor az oldatom 1mol/ dm3 koncentrációjú.
( jelölés: 1M = 1mol/ dm3 )
Hány g NaOH-t kell bemérnem
a.) 0,25 dm3 4 M-os
1dm³-be kell 4 mol-t, azaz 4*40 grammot
0,25-be a negyedét, azaz 40 grammot.

b. ) 3 dm3 0.05 M-os
1dm³-be kell 0,05 mol-t, azaz 0,05*40 = 2 grammot
3-ba 3-szor ennyit, 6 grammot.

c.) 1,5 dm3 0,25 M-os oldatokhoz?
1dm³-be kell 0,25 mol-t, azaz 0,25*40 = 10 grammot
1,5-be 1,5-szer ennyit, 15 grammot.

7.Készítsünk 1 dm3 0,05 M HCl oldatot. Hány g HCl-t kell ehhez bemérni? Hány cm3 lesz ez , ha a sűrűsége 1.19 g/cm3?
1 mol HCl 36,5 gramm
0,05 mol HCl 0,05*36,5= 1,825 gramm 100%-os HCl-t.

Hiányzik, hogy "Hány g" MILYEN KONCENTRÁCIÓJÚ "HCl-t kell ehhez bemérni?"
Csak így van értelme a sűrűséges kérdésnek.

8. Egységnyi térfogatú sóoldatom tömege 1093 g. Mekkora a sűrűsége?
1,093 g/cm³

9. Mennyi az oldott anyag 30g 20 m/m%-os oldatban?
30*0,2 = 6 gramm.

a.) 350g 5 m/m%-os oldatban?
350*0,05 = 17,5 gramm

b.) Hány m/m%-os lesz az oldat, ha fenti kettőt összeöntöm?
6+17,5 = 23,5 g
új oldat: 30+350 = 380 g

23,5*100/380 = 6,18 tömeg%


10. Van 0,25 dm3 4 M –os NaOH oldatom. Hány dm3 0,02 M HCl oldat semlegesíti ezt?
NaOH + HCl = NaCl + H2O

1 mol 1 mol-t semlegesít.

0,25 dm³ 4 M NaOH-ban 1 mol NaOH van.
(1 dm3-ben van 4 mol, akkor a negyedében a negyede, 1 mol).

1 dm3-ben van 0,02 mol HCl, akkor
x= 50 dm3-ben van 1 mol HCl.
2