Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Aki segít annak nagyon megköszönöm

Főoldal » Általános iskola » Fizika
729
1. A 26-os rendszámú elemből és a 16-os protonszámú elemből 0,25-0,25 molt összekevertünk.

a, mely atomokat tartalmazza a keverék?
b, összesen hány atom van a keverékben?
c, mennyi a keverék tömege?

2. Egy alumíniumból és szénből álló keverék 1 móljának a tömege 20 gramm. Hány mól alumíniumatomot, lletve szénatomot tartalmaz a keverék?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
es, elemek, atomok
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1.
a, vas meg a kén
b, 3*10^23 atom
c, 44 g

2.
mól anyag kb. 6*10^23 darab atomot jelent.
1 mól szénatom tömege kb. 12 g.
1 mól alumíniumatom tömege kb. 27 g.

Legyen x (0 <= x <= 1) mól szénatom a keverékben, ekkor 1-x mól alumíniumatom van benne.
Írjuk fel a következő egyenletet:

x * 12 g + (1-x) * 27 g = 20 g

Bal oldal: az x mól szénatom és az 1-x mól alumíniumatom tömegének összege
Jobb oldal: az 1 mól keverék tömege

Innen már csak meg kell oldani az egyenletet.
(a grammokat elhagyhatod)

12x + (1-x) * 27 = 20
12x + 27 - 27x = 20
7 = 15x
x = 7/15

Tehát 7/15 mól szénatom és 8/15 mól alumíniumatom van a keverék 1 móljában.
Ha 1 mólban kb. 6*10^23 darab atom van, akkor:
- 7/15 mól szénatom 7/15 * 6 * 10^23 darab szénatom
- 8/15 mól alumíniumatom 8/15 * 6 * 10^23 darab alumíniumatom

Már csak ezeket kell kiszámolni, és kész is vagy.
Módosítva: 6 éve
0