Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
420
A felsorolt két-két oldat közül melyiknek kisebb a pH-ja? Jelöld a pH-értéket!
a., 0,1 mol/dm3 koncentrációjú HCl-oldat vagy 0,1 mol/dm3 koncentrációjú CH3COOH-oldat.
b., 0,1 mol/dm3 koncentrációjú HCl-oldat vagy 0,001 mol/dm3 koncentrációjú HCl-oldat.
c., 0,01 mol/dm3 koncentrációjú HCl-oldat vagy 0,01 mol/dm3 koncentrációjú H2SO4-oldat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a)
0,1 M HCl
pH=1

0,1 M ecetsav:
x: a hidrogénionok koncentrációja = acetát ionok koncentrációja
1,8*10-5*(0,1-x) = x²

x= 0.001332670973077975
pH=2,88

A sósavé kisebb.

b)
0,001 M HCl
pH=3
A 0,1 M-os pH-ja kisebb.

c)
0,01 M HCl
pH = 2

H₂SO₄ → H+ + HSO₄- TELJES
c(hidrogénionok) = c(HSO₄) = 0,01

HSO₄- ↔ H+ + SO₄2-
0,01-y

1,9*10-2 * (0,01-y) = y²

y = 0,0072406690427832075

Tehát az összes hidrogénion koncentráció:
0,01 + 0,0072406690427832075 = 0,0172406690427832075

pH = 1,76

Tehát a 0,01 M kénsav pH-ja a kisebb.
Módosítva: 6 éve
1