Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
520
Állapítsd meg a pH-ját a következő koncentrációjú oldatoknak!
a., 0,1 mol/dm3-es salétromsavoldat
b., 0,01 mol/dm3-es sósav!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a)
HNO₃ → H+ + NO₃-
c(salétromsav)=0,1 mol/dm³
c(H+)=0,1 mol/dm³ mert a salétromsav erős sav, tömény oldatban is teljesen disszociál.

pH = -lg [H+] = - lg 0,1 = - (-1) = 1

b)
HCl → H+ + Cl-
c(sósav)=0,01 mol/dm³
c(H+)=0,01 mol/dm³ mert a sósav erős sav, tömény oldatban is teljesen disszociál.

pH = -lg [H+] = - lg 0,01 = - (-2) = 2


2