Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Diagram

Főoldal » Középiskola » Matematika
563
Az osztály tanulóinak hetedrésze volt idén síelni, 60%-a pedig táborozott nyáron.Ha tízen egyiken helyen sem voltak, hányan mentek el síelni és táborozni is ebben az évben?

Sajnos csak 38,88 jön ki :/
Előre köszönöm a segítséget :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A 60% az osztály 6/10=3/5 részének felel meg. 1/7 + 3/5 = 5/35 + 21/35 = 26/35, tehát az osztály 26/35 része volt valahol üdülni. Ha feltesszük, hogy vagy síelni vagy táborozni volt, de mindkettőt nem csinálták, akkor az osztály 9/35 rész nem volt sehol. Ha ez 10, akkor az osztály 1/35 rész 10/9, 35/35 része 35*10/9=38,888..., tehát jól számoltál, a feladat kiírója pedig nem tud számolni...
1

Ha a te gondolatodat is hozzávesszük, akkor úgy jön ki, hogy ahányan voltak mindkét helyen, annyit le kell vonni az összegből, mivel ők kétszer lettek számolva. A 26/35-ből arra lehet következtetni, hogy 35-tel osztható az osztály létszám. Ha 35-en vannak, akkor 26-an voltak valahol 10-en nem, így 36-ot számolunk, ez csak úgy lehet, ha 1 gyerek 2 helyen volt, így ő kétszer lett számolva, ezért levonjuk. Következő lehetőség a 70, ekkor 52-en voltak valahol, 10-en nem, tehát 62 az osztálylétszám, ezt már nem tudjuk sehogy összesakkozni. Nagyobb számokra értelemszerűen nem jön ki ugyanúgy. Tehát csak úgy lehet, hogy 35-en vannak, ahol 10 szegény gyerekre jut 1 burzsuj.

Az ilyen feladatoknál egyébként nem szokott átfedés lenni, ha pedig van, az abból derül ki, hogy ha tisztán összeadjuk őket, akkor többen vannak, mint az osztálylétszám, így kénytelen-kelletlen van olyan, aki mindkettőbe bekerül, így ők kétszer lettek számolva.
0