Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Addíció, polimerizáció

Főoldal » Középiskola » Kémia
1261
Mi az az 1-4 addíció és mi az az 1-4 polimerizáció?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Addíció, Polimerizáció
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Addícióról akkor beszélünk, ha egy telítetlen vegyület (jelen esetben 1,4-butadién) valamiféle kisebb molekulával egyesül úgy, hogy nincs kilépő anyag. Ilyen például a hidrogén-klorid-addíció, mely a Markovnyikov-szabály értelmében a következőképp zajlik:

CH2=CH-CH=CH2+2HCl=CH3-(CH-Cl)-(CH-Cl)-CH3

Polimerizáció pedig az a folyamat, mikor több (tetszőleges számú) telítetlen vegyület kapcsolódik össze:

n CH2=CH-CH=CH2 = (-CH2-CH=CH-CH2-)n

Ilyenkor a kis molekulából hosszú, lánc alakú molekula keletkezik.
0