Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
483
Valaki le tudná nekem vezetni ezt a feladatot? Csak az 5 öst kellene
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam képet. A videómban magyarázom is ezt a példát.
https://www.youtube.com/watch?v=y3WcQrsYrL4&list=PLwXxAxAEOlGi9V6gg5-bKzSjBVAQMubor&index=4
1 perc 47 másodperctől kezdődően.
Módosítva: 6 éve
1

Nap 1 | 25%
Nap 2 | 49 oldal
Nap 3 | 40%

Nap 1 + Nap 3 = 65% ami azt jelenti hogy a 49 oldal az 100-65 azaz 35%
Ha 49 oldal a 35% akkor ki tudjuk számolni hogy az 1% az 49/35 = 1.4 oldal az 1%

A)
Részletes megoldás:
Innentől már csak fel kell szorozni hogy megkapjuk mennyi oldalt olvasott naponta:
Nap 1 | 25% azaz 1.4 * 25 = 35
Nap 2 | 49 oldal
Nap 3 | 40% azaz 1.4 * 40 = 56
Így 35 + 49 + 56 = 140

Vagy egy rövidebb megoldás:
Mivel tudjuk már hogy mennyi az 1% csak fell kell szorozni azt 100-al, azaz 1.4 * 100 = 140

B)
Hétfő | 35
Szerda | 56

56 / 35 = 1.6 -> ennyiszerese
1