Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2061
Egy 5,4 m hosszú, 360 cm széles, 2 m 70 cm magas szobát ki akarunk festeni. Mennyibe kerül, ha a mester négyzetméterenként 2,50 €-t kér? (Az ablakok és az ajtók területe mintegy 6 négyzetméter.)
Megoldható-e a szoba fűtése azzal a fűtőtesttel, amely 60 köbméteres lakóteret képed befűteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Először írjuk át az adatokat azonos mértékegységre; méterre: 5,4 hosszú, 3,6 m széles, 2,7 m magas. A szoba tekinthető egy téglatestnek. A téglatestet 6 téglalap határolja, ezek közül:
2-nek az élhossza 5,4 m és 3,6 m, ezek összterülete 2*5,4*3,6=38,88 m²
2-nek az élhossza 5,4 m és 2,7 m, ezek összterülete 2*5,4*2,7=29,16 m²
2-nek az élhossza 3,6 m és 2,7 m, ezek összterülete 2*3,6*2,7=19,44 m²
Tehát minden megkötés nélkül ennek a téglatestnek a felszíne 38,88+29,16+19,44=87,48 m², viszont a padlót nem szokás lefesteni, így annak a területét, vagyis 5,4*3,6=19,44 m²-t le kell vonnunk, így 87,48-19,44=68,04 m²-t kapunk. A nyílászárókat sem akarjuk lefestetni, ezért azok területét is ki kell vonnunk, így 62,04 m² lefestésre váró terület marad. Ha 1 m² lefestése €2,5-ba kerül, akkor 62,04 m² lefestése 2,5*62,04=155,1 euróba kerül.

A szoba térfogata 5,4*3,6*2,7=52,488 m³, tehát egy ilyen fűtőtest elegendő a szoba felfűtésére.
1