Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
565
Képet csatoltam! Csak a két alsó feladatot kéne megcsinálni(FeO+H2=Fe+H2O és N2+3H2=2NH3)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, avogadró
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Könnyűt kérdeztél:

1, Az egyenlet rendezve van, tehát már csak a számolással kell foglalkozni.Egyértelmű, hogy 72g FeO 1 mol (mivel standard körülmények között vagyunk 24,5 dm³ ) H2-vel reagál.
A 244,8g akkor → 244,8/72= 3,4 mol hidrogénnel lép reakcióba. Innen már csak a 3,4-et kell szorozni 24,5-tel ⇒ 3,4*24,5= 83,3 dm³ hidrogén kell hozzá.

2, Ennél a résznél probléma merül fel.Én nem szeretek a 22,41 dm³/mol értékkel számolni.Mások azonban nem szeretik a kémiát, tehát megcsinálom az egyszerű módszerrel is,a végeredmény mindenképp meg fog egyezni.
1. megoldási módszer (egyszerű): a 750 cm³ gázt először mollá kell alakítani→ 750/22410=0,033467 mol ammóniának kell keletkezni.Az egyenlet alapján 2 mol ammónia 3 mol hidrogéngázból alakul, akkor a 0,033476 mol-hoz → 0,033467*3/2=0,05 mol hidrogén kell,amit szorzok 22,41 dm³/mol-lal 0,05*22,41=1,125 dm³ hidrogén kell( átváltva 1125 cm³).
2. megoldási módszer(időigényesebb): egyetemes gáztörvény felírásával megkaphatom az ammónia mol számát (S.I.) ⇒ pV=nRT → n=pV/RT=101000*0,00075/8,314*273= 0,033374 mol ammónia.Itt is igaz az előbbi összefüggés, miszerint 2 mol ammónia keletkezése 3 mol hidrogént von el, tehát 0,033374*3/2=0,05006 mol hidrogént.Megint gáztörvény,de most a térfogat a kérdés → V=nRT/p=0,005006*8,314*273/101000=0,001125 m³=1125 cm³
1