Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
400
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Négyzet területe:
T=a*a=50*50=2500m²
Körök területe:
r²*π=12,5²*3,14=490,625m²
De 4 van:
490,625*4=1962,5m²

2500=100%
25=1%
1962,5:25=78,5%
100-78,5=21,5%-a marad száraz.
0

21,4625 % bármilyen oldalhosszúságú, mindig ez a megoldás (2²-π) /4*100=(4-π) *25
Módosítva: 6 éve
-1

A négyzet oldalhossza 50cm.
Ha jobban megnézed, egy kör húrja pont a fele. Tehát 25cm. A sugár pedig annak a fele, tehát: 12,5cm.
Négy darab kör van, és mindegyik ugyanakkora, tehát kiszámoljuk a területét egynek, majd beszorozzuk néggyel.
Tkör=r×r×π (vagy r2π - a kettő ugyanaz, de az első átláthatóbb szerintem)
Tkör=12,5×12,5×3,14
Tkör=490,625cm2
De mivel négy van, beszorozzuk néggyel: 490,625×4=1962,5cm2

Ezen kívül még ki kell számolnunk a négyzet területét is.
Tnégyzet=50×50
Tnégyzet=2500cm2

Ezután kivonjuk a négyzetből a körök területét, hogy megkapjuk a szárazat.
2500-1962,5=537,5cm2

Ezután már csak egy százalékláb számítás van.

p=é/a×100
p=537,5/2500×100
p=21,5 %

Tehát 21,5%-a marad szárazan.
1