Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A klór a nátriumot...

Főoldal » Középiskola » Kémia
1811
A klór a nátriumot... oxidálja, miközben a klór redukálódik.
Cl₂ + 2Na = 2 NaCl, sárga színnel ég, melyet a nátrium fest.
Annyi kérdésem lenne, hogy hogyan is van az, hogy oxidálja, miközben a klór redukálódik.
Azzal tisztában vagyok, hogy az oxidáció elektronleadást, a redukció pedig elektront felvételt jelent.
Berajzoltam az oxidációs számokat is: a reagens oldalon mind két esetben 0, viszont a termék az: +1 és -1.
Ez az oka ennek vagy van más, konkrétan erre vonatkozó definíció? Előre is köszönöm a választ!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Nos tekintsük a reakciót :

2Na + Cl2 = 2NaCl

Bal oldal :
Na = 0
Cl = 0

Jobb oldal :
Nátrium = +1 (redukálószer)
Klór = -1 (oxidálószer)

2Na + 2e- = 2Na (oxidáció)
2Cl + 2e- = 2Cl (redukció)

Látszik hogy a nátrium oxidációsszáma nőtt, így oxidálódott.
A klór viszont csökken, így redukálódott.
Így a folyamat egy redoxireakció.
Módosítva: 6 éve
1