Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 7 SOS

Főoldal » Általános iskola » Kémia
956
1. Melyik a több? relácójelekkel válaszolj!

a lítiumatom protonszáma ........... a lítiumatom elektronszáma
a szénatom protonszáma ........... a nitrogénatom protonszáma
az oxigénatom elektronszáma .......... a klóratom elektronszáma
a vasatom rendszáma ........... a vasatom elektronszáma

2.Melyik a nagyobb? relációjelekkel válaszolj!

az atommag pozitív töltése .......... az elektronburok negatív töltése
az atom térfogata ......... az atommag térfogata
az atommag tömege ........... az atom tömege
az atommag töltéseinek száma ......... az atom rendszáma

3. A 26-os rendszámú elemből és a 16-os protonszámú elemből 0,25-0,25 molt összekevertünk.

a, mely atomokat tartalmazza a keverék?
b, összesen hány atom van a keverékben?
c, mennyi a keverék tömege?

5. Egy alumíniumból és szénből álló keverék 1 móljának a tömege 20 gramm. Hány mól alumíniumatomot, lletve szénatomot tartalmaz a keverék?


kösziiii <3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, elektron, proton
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
3. A 26-os rendszámú elemből és a 16-os protonszámú elemből 0,25-0,25 molt összekevertünk.

a, mely atomokat tartalmazza a keverék?
vas és kén

b, összesen hány atom van a keverékben?
0,25 mol + 0,25 mol = 0,5 mol = 3*10²³ db

c, mennyi a keverék tömege?
0,25 * 56 gramm + 0,25 * 32 gramm = 14 + 8 = 22 gramm

5. Egy alumíniumból és szénből álló keverék 1 móljának a tömege 20 gramm. Hány mól alumíniumatomot, lletve szénatomot tartalmaz a keverék?

I. n(Al)*27+n(C)*12 = 20 gramm

II. n(Al)+n(C) = 1 mol
n(Al) = 1 - n(C)

I. 27 * ( 1 - n(C) ) + n(C)*12 = 20 gramm
27 - 27*n(C) + n(C)*12 = 20 gramm
- 15*n(C) = -7
n(C) = 7/15 mol szénatomot és 15/15 - 7/15 = 8/15
n(Al) = 8/15 mol alumínium atomot tartalmaz a keverék.
2

Nwmtom
-1