Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok mozgásról, munkáról

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1633
Vakond papa fél nap alatt kiássa a két odújuk közti alagutat. Vakond mamának ez 15 órányi munkájába kerül. Mennyi idő múlva találkoznak, ha a két odúból egyszerre, egymással szemben kezdenek el ásni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, 8.osztály
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha vakondpapa 12 óra alatt ássa ki az alagutat, akkor vakondpapa 1 óra alatt az alagút 1/12 részével végez, x óra alatt az x/12 részével, ugyanígy vakondmama x óra alatt az x/15 részét ássa ki. Amikor végeznek, akkor a munka 1 részével végeznek, tehát ezek összege 1:

x/12 + x/15 = 1 | *12, *15
15x + 12x = 180 | összevonás
27x = 180 | :27
x=180/27=20/3, tehát kettejüknek 20/3 órába=400 percbe telik kiásni az alagutat.

Ellenőrzés: 20/3 óra alatt vakondpapa a (20/3)/12=20/36=5/9 részével végez, vakondmama a (20/3)/15=20/45=4/9 részével, 5/9 + 4/9 = 1, tehát jól számoltunk.
0