Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek { SOS }

Főoldal » Általános iskola » Matematika
455
1) 3,45 tonna alma 91%-a első osztályú minőségű a többi másodosztályú. Hány tonna a másodosztályú alma?
2) Egy kisvárosban 4590-an élnek kertes házban. Ez a lakosság 34%-a. Hányan élnek ebben a városban? Hányan laknak nem kertes házban?
3) A céllövöldében 50 lövésből 35 találat volt. Hány százaléka a találatok száma a lövések számának?
4) Egy 8000 Ft-os áru árát 7200 Ft-ra csökkentették. Hány százalékos az árcsökkenés?

5.) 8% áremelés után a kabát 27864 Ft-ba kerül. Mennyibe került áremelés előtt?
6.) 4800 Ft-os pólót 10%-kal megemelik, majd 5%-kal csökkentik. Mennyibe kerül az árváltozások után?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

4
1) Ha 3,45 tonna az összes alma, akkor az más néven 100%.
100%-91%=9% ( azaz a másodosztályú alma tonnában).
Hogy megkapjuk a 9%-ot, érdemes először kiszámolni az 1%-ot tonnában.

3,45 tonna -» 100% /osztunk százzal/
0,0345 -» 1% /szorzunk 9-cel/
0,3105 -» 9% /megkaptuk a 9%-ot./
Módosítva: 6 éve
1

2) 4590 ez esetben a 34%-a az összes lakónak. Mint az előzőnél most is érdemes megtudnunk, hány fő az egy százalék, hogy végül kiszámolhassuk a 100%-34%=66%

4590 fő -» 34% /osztunk 34-el/
135 fő -» 1% /szorzunk 66-tal/
8910 fő -» 66%

Ezzel meg van hogy hányan élnek nem kertes házban!
A kérdés már csak az, hogy mekkora a városban élő összes ember létszáma. Ehhez nem kell mást tenned, mint összeadnod a kertes- illetve nem kertes házban élők számát!


4590+8910=13500 fő. Remélem nem rontottam el semmit, és segített a válaszom :)
1

3) Ennél a példánál az 50 a 100%, vagyis az összes lövési próbálkozás.

50 -» 100%
35 -» ?%

Hogy eredményre jussunk, ebben az esetben azt kell kiszámolnunk, hogy egy lövés hány százalékát teszi ki az összes lövésnek.

50 -» 100% /osztunk 50-nel/
1 -» 2% /szorzunk 35-tel/
35 -» 70% / megkaptuk, hogy az összes lövés 70%-a talált be.

0

4) A legegyszerűbb megoldás:
Eredeti ár: 8000 Ft
Leárazás mértéke: 800 Ft
?: Az eredeti árnak hány százaléka a leárazás?
→számolás: 8000: 800 = 10%

A megoldás levezetve:
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓
Az áru eredeti ára 8000 Ft-volt.
Fel kell tennünk magunknak a kérdést; hány forinttal csökkentették az árát, amely után már csak 7200-forintba került?
8000-7200= 800Ft
Ez esetben azt kell kiszámolnunk, hány százalékkal egyenlő az a 800Ft, amellyel kevesebbe került az áru a leárazás után. Ehhez először érdemes kiszámolni, hány százalékkal egyenlő egy forint.

8000 Ft -» 100% 8000 Ft -» 100% /osztva 8000-rel/
800 Ft -» ?% 1 Ft -» 0,0125% /szorozva 800-al/
800 Ft -» 10%

Tehát az árcsökkentés 10%-os volt.



0