Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok mozgásról, munkáról

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2320
A terepraliversenyen egyszerre indult el két autó. Az
egyik 160 km
h , a másik 150 km
h sebességgel haladt. A gyorsabb
autó menet közben meghibásodott, így a javításra
fordított idő miatt 1 órát vesztegelt. A két autó egyszerre
ért célba.
a) Töltsd ki a táblázatot!
b) Hány órás volt a verseny?
c) Mekkora utat tettek meg az autók?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Tegyük fel, hogy x órán keresztül tartott a verseny, a gyorsabb autó 1 órát vesztegelt, tehát ő x-1 órán keresztül haladt. Ezek alapján a lassabb autó 150x km-t, a gyorsabb 160*(x-1) km-t tett meg, értelemszerűen ezek egyenlőek:

150x=160*(x-1) | zárójelbontás
150x=160x-160 | -160
-10x=-160 | :(-10)
x=16, tehát 16 órán keresztül tartott a verseny, ez idő alatt 16*150=2400 km-t tettek meg.
0