Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikai okoskodás

Főoldal » Középiskola » Fizika
525
Milyen hosszú lenne a nap ha lerepülnénk az Egyenlítőről?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Nap
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Akkor repülnénk le róla, ha a kerületi sebességünk olyan nagy lenne rajta, hogy a centripetális gyorsulásunk megegyezne a Föld gravitációs gyorsulásával (valójában ekkor egyensúly lenne, de egy hajszálnyival nagyobb esetén már repülnénk...)
Tehát a centripetális gyorsulásnak 9,81 m/s^2-nek kellene lennie:

acp=v^2/r=10 m/s^2 -->v=gyök(a×r)=7905 m/s

(r a Föld sugara, 6371000 m)

A Föld kerülete azonban az egyenlítő mentén 40.075.000 m, így az egy körbeforduláshoz szükséges idő:

t=s/v=5069 s, ami 1,41 óra lenne kb.
0