Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
663
1) 230 Voltról működik egy 500 Wattos szivattyú. Mennyi az áramfelvétele?
2) Egy fűtőszál ellenállása 100 Ohm, teljesítménye 1 kW. Mekkora az áramfelvétele?
3) 230 Voltra párhuzamosan kötünk egy 2 Amperes bojlert, egy 1,15 kW-os villanymotort, és egy 460 Ohmos izzószálat. Mekkora biztosíték kell?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
1 . ) Adott a feszültség (U) és a teljesítmény (P).
P = U*I
I= P/U --> innen megkapod az áramot.

2. ) P= I2 * R
I=  P/R 


-1

A fogyasztók áramfelvétele:
bojler:2A
villanymotor: I=P/U=1150/230=5A
izzó:I=U/R=230/460=0,5A
Az összes áramfelvétel, ami a főágban folyik, ahol a biztosítékot kell beszerelni, ott; 2+5+0,5=7,5A folyik
A gyakorlatban 10A-es biztosíték van, tehát ilyet kell beszerezni. Ha ennél kisebbet tennének be, akkor a három fogyasztó együttes használatakor megszakítaná az áramkört. Ha pedig ennél nagyobbat, nem szakítaná meg az áramkört hiba esetén, és tűz, vagy áramütés lehet a következménye
Módosítva: 6 éve
1