Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Foton fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1739
A Nap sugárzásanak teljesítménye 3,8 * 10^26 W. Percenként mennyivel csökken a Nap tömege a sugárzás miatt? Használjuk az E=m*c^2 kepletet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
3.8*10^26 W teljesítmény azt jelenti, hogy másodpercenként 3,8*10^26J energiát ad le.


E=mc^2 képlet ugye azt mondja, hogy az energia egyenes arányban van a tömeggel [ és fordítva],


Itt a kisugárzott energia az E. c Ugye a fény sebessége ( kb. 3*10^8 m/s).

Ha a képletből kifejezed a tömeget,

m=E/c^2


A Nap általá sugárzott energia egy perc alatt az 60 * 3,8*10^26 [ Ugye ha 1 mp alatt, amennyit írtál akkor 60 mp alatt 60-szor annyi].


m=E/c^2=60*3,8*10^26/(3*10^8)^2=2,53*10^11

1