Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 10-4

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
542
Egy vörösréz lemezbe 8 cm oldalhosszúságú négyzetes lyuk van vágva. Mennyivel változik meg a lyuk területe,
ha 50 K-nel megemeljük a hőmérsékletet?

Az eredmény: (0,109 cm^2) - Ez hogyan jött ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
a hosszváltozás (Δl), ΔT=50 (mivel változás, mindegy, hogy Kelvin, vagy Celsius), α=0,0000162 [1/C⁰] a vörösréz lineáris hőtágulási együtthatója táblázatból
Δl=α·l₀·ΔT=0,0000162·8·50=0,00648cm
Így a négyzet megnyúlt oldala 8,00648cm lett
Ennek a négyzetnek a területe:64,104cm²
Ebből kivonva a kezdeti területet: (64cm²)
0,104cm² a terület változás
1