Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
600
Megoldási folyamat és megoldás kellene előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
30 60%-a 30*60/100=18, ezért 18 magas és 12 alacsony barátja van.

Minden esetben a klasszikus valószínűségi modellt fogjuk használni a valószínűség megállapításához: kedvező esetek száma/összes eset száma. Mindegyik esetben az összes eset száma (30 alatt a 9), mivel 30 emberből kell 9-et kiválasztani úgy, hogy azok sorrendje nem számít.

A: 18 emberből kell 9-et kiválasztani: (18 alatt a 9).
B: 12 emberből kell 9-et kiválasztani: (12 alatt a 9).
C: 5 magasat kell választanunk: (18 alatt az 5) és 4 alacsonyat: (12 alatt a 4), ezeket szorozzuk.
D: A C gondolatmenete szerint: (12 alatt a 3)*(18 alatt a 6).
E: Esetszétválasztással számolunk;
0 magas és 9 alacsony: (12 alatt a 9)
1 magas és 8 alacsony: 18*(12 alatt a 8)
2 magas és 7 alacsony: (18 alatt a 2)*(12 alatt a 7)
3 magas és 6 alacsony: (18 alatt a 3)*(12 alatt a 6), ezeket összeadjuk.
F: Ennél érdemesebb úgy számolni, hogy kivonjuk az összes esetből azokat, amik nem jók. Ami esetünkben nem jó, az a 0 alacsony és 9 magas, tehát (18 alatt a 9), így a kedvező esetek száma (30 alatt a 9)-(18 alatt a 9).
G: Az F-hez hasonlóan:
0 magas és 9 alacsony: (12 alatt a 9)
1 magas és 8 alacsony: 18*(12 alatt a 8), ezeket kivonjuk az összes esetből: (30 alatt a 9)-(12 alatt a 9)-18*(12 alatt a 8).

A kapottakat elosztva (30 alatt a 9)-cel kapjuk a valószínűséget (itt feltettük, hogy a barátokat véletlenszerűen hívja meg, vagyis annak, hogy például Gizit meghívja, 1/30 a valószínűsége, ugyanígy a többinek is).

2. 50 30%-a 50*30/100=15, tehát 15 hibás és 35 jó alkatrész van. 50 24%-a 50*24/100=12, tehát 12 alkatrészt választunk, így az összes eset: (50 alatt a 12).

a) Itt is érdemes azzal számolni, hogy ha mind rossz, akkor (15 alatt a 12)-féleképpen tudunk választani, így a kedvező esetek száma: (50 alatt a 12)-(15 alatt a 12).

b) 0 rossz és 12 jó: (35 alatt a 12)
1 rossz és 11 jó: 15*(35 alatt a 11), ezeket kivonjuk az összes esetből: (50 alatt a 12)-(35 alatt a 12)-15*(35 alatt a 11).

Ezeket (50 alatt a 12)-vel osztva kapjuk a valószínűséget, itt is feltéve, hogy az alkatrészeket véletlenszerűen választjuk.
0