Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
958
Oldd meg az egyenleteket! Az alaphalmaz Q. Végezz ellenőrzést a levezetés is kéne nem csak a megoldás azért kezdem a B vel mert a tankönyvben az a feladatot nem kell
B: 5 - 3b + 6 - 2b + 5b = 2b - 12b + 5 + 10b
C: 4 c - 15 + 3c - 6 = 5c - 10 +c - 8
D: 5 d + 8 - 17d + 4 = 3d + 12 - 5d
E: 30 - 3e + 15 + 5e = 54 + 2e - 9
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
B: 5 - 3b + 6 - 2b + 5b = 2b -12b + 5 +10b /összevonás
11-5 + 5 = -10b + 10b + 5
11 = 5 ⇒ ennek az egyenletnek nincs megoldása

C: 4c - 15 + 3c - 6 = 5c - 10 + c - 8 /összevonás ell.: 4 · 3 - 15 + 3 · 3 - 6 = 5 · 3 - 10 + 3 - 8
7c - 21 = 6c - 18 /+21 12 - 15 + 9 - 6 = 15 - 10 + 3 - 8
7c = 6c + 3 /-6c 0 = 0
c = 3

D: 5d + 8 - 17d + 4 = 3d + 12 - 5d /összevonás ell.: 5 · 0 + 8 - 17 · 0 + 4 = 3 · 0 + 12 - 5 · 0
-12d + 12 = -2d +12 /-12 12 = 12
-12d = -2d /+2d
-10d = 0 /:(-10)
d = 0

E: 30 - 3e + 15 + 5e = 54 + 2e - 9 ell.: 30 - 3 · 12 + 15 + 5 · 12 = 54 + 2 · 12 - 9
45 + 2e = 45 + 2e /-45 30 - 36 + 15 + 60 = 54 + 24 -9
2e = 2e /:2 71 = 71
e = e ⇒ bármilyen szám lehet
0