Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
458
1. A réz reagál klórral: Írja le a végbemenő kémiai reakció egyenletét(Cu+Cl2->CuCl2) és számítsa ki annak a réznek a mennyiségét(gramm), ami reagál 0.2 mól Cl2-al.

2. A nátrium-peroxidot(Na2O2) felhasználják a tengeralattjárók levegőjének felfrissítésére, mivel reagál CO2-al. (2Na2O2+2CO2->2Na2CO3+O2)
Számítsd ki az O2 térfogatát(liter) 273K hőmérsékleten és 1atm nyomáson, ami 156 gramm Na2O2 és a neki megfelelő sztöchiometriai mennyiségű szén-monoxidból(CO) keletkezik.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

2. Feladat

2Na2O2 + 2CO2 = 2Na2CO3 + O2

Adatok :
p = 1 atm = 10^5 Pa
T = 0 C = 273K
n = m/M = 156g / 78 g/mol = 2 mol
R = 8,314 J / (mol*K)

Az ideális gáztörvény :
p*V = n*R*T

V-re átrendezve

V = n*R*T / p

V = 2 mol * 8,314 J / (mol*K) * 273 K / 10^5 Pa = 0,045 m3 = 45 l


Módosítva: 3 éve
0