Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Súrlódás feladatok

Főoldal » Középiskola » Fizika
1575
Segítenétek megoldani ezeket a dinamika feladatokat?
1; m:100kg, Fh:1500N, t:4sec, s :50m, mű:?,
2;n:50kg, mű:0,02, t:5sec, s=30m, Fh:?
3;m:40 kg, Fh:200N, t:4 sec, delta v: 12 m/s, mű:?

Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
dinamika, súrlódás, Newton
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

1.,
m:100kg, Fh:1500N, t:4sec, s :50m

A lényeg az, hogy állandó 1500N erővel húzol egy testet, mely ezáltal gyorsulva mozog, illetve súrlódik. Hogy utóbbit meg tudjuk határozni, számoljuk ki azt az erőt, mely a gyorsuláshoz szükséges, ehhez pedig előbb a gyorsulást:

s=1/2a×t^2 --> a=2s/t^2=100/16=6,25 m/s^2

Így pedig a gyorsításhoz szükséges erő: F=m×a=625N
Ezáltal a súrlódáshoz szükséges erő: Fs=Fh-F=875N
A test súlya pedig: Fny=m×g=1.000N

Így pedig mű=Fs/Fny=0,875

2.,
m:50kg, mű:0,02, t:5sec, s=30m,

Az eset nagyon hasonló, először a gyorsulást számoljuk ki: a=2s/t^2=60/25=2,4 m/s^2
Ezáltal a gyosító erő: F=m×a=120N
A test súlya: Fny=m×g=500N
A súrlódási erő: Fs=Fny×mű=10N
Így a húzóerő: Fh=F+Fs=130N

3.,
m:40 kg, Fh:200N, t:4 sec, delta v: 12 m/s

ekkor a gyorsulás: a=dV/t=3 m/s^2
F=m×a=120N
Fny=m×g=400N
Fs=Fh-F=80N
mű=Fs/Fny=0,2

Módosítva: 9 éve
0