Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika-2.7

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
825
Az ábrán egy ún. kúpinga látható. Az ingatest tömege 80 kg, és egy 10 m hosszú dróton leng, egyenletes körmozgást végezve. A drót 5°-os szöget zár be a függőlegessel. (a) Mekkora erőt fejt ki az ingatest a drótra? (b) Mekkora az ingatest gyorsulása? [70,0 N, 0,87 m/s2]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Az inga kötelére ható (kötélben ébredő erő) Fk=m·g·cos5⁰=797N
A kúp középpontja felé mutató erő, ami a centripetális erővel is egyenlő (a cetrifugális erő tart vele egyensúlyt)
F=Fcp=m·g·tg5⁰=70N (ez nem a kötélben ébred!)
ebből lehet gyorsulást számítani
Fcp=m·acp⇒acp=Fcp/m=70/80=0,875m/s²
0