Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dinamika-2.2

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1025
Vízszintes asztallapra egymás mellé m1 és m2 tömegű téglatesteket helyezünk. Az m1 test oldallapjára merőlegesen, vízszintes irányú, F erővel hatunk úgy, hogy az az m2 testet is tolni kezdi maga előtt. Mekkora a téglák gyorsulása, ha az asztal és a testek között a súrlódási együttható 0,2? Mekkora erővel nyomja egyik test a másikat? (m1 = 2 kg, m2 = 8 kg, F = 30 N) [1 m/s2, 24 N]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A két súrlódási erő:
Fs1=μ·Fny1=4N hasonlóan a másik súrlódási erő
Fs2=16N
A súrlódási erők összege: Fs=4+16=20N
a két testet gyorsító erő F-Fs=30N-20N=10N
F=(m₁+m₂)·a⇒a=1m/s²
A második testre hat az az erő, ami gyorsítja F'=m₂·a=8N és az m₂-es test súrlódási ereje, amit az első testnek kell "legyőzni", (16N) így a második testre ható erő F'₂ =8+16=24N
0