Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pitagorasz tételes feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1676
Mekkora annak az ingának a hossza, mely 20 cm-es kilengésnél 2 cm-t emelkedik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, Matematika, tétel, pitagorasz
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az eredmény 100 cm lesz.
Az inga hosszát x-szel jelöltem. A csatolt képen az ábra szerintem sokat segít. Először az alsó háromszögre használod a Pitagoraszt, abból kapod meg az ábrán a-val jelölt szakasz hosszát. Abból pedig a felső, nagyobb háromszögből megkapod az x-et. Az (x-2) négyzetre emelésénél fontos, hogy az azonosságot használd: (a-b)2=a2-2ab+b2
Módosítva: 9 éve
1

Az egyenlet felírása:
(x-2) * (x-2)+20 * 20 = x * x
A megoldás:
101 = x
0