Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Van egy 5 vegyértékű elem aminek az O-nel alkotott vegyületében 56.34 tömegszázaléknyi O van. Melyik ez az elem?

Főoldal » Középiskola » Kémia
837
Részletesen vezesd le ha kérhetem :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kémia, képlet, oxigén
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Ha az ismeretlen elem (legyen M) 5 vegyértékű, akkor a két vegyésrtékű oxigénnel M2O5 összegképletű oxidot alkot.
Ha ebből veszünk 100 g-ot, akkor abban 56,34 g oxigén találhat, illetve 100-56,34=43,66 g M.
De 56,34 g oxigén (mivel atomtömege 16 g/mol) 56,34/16=3,5213 mol. M elem anyagmennyisége ennek 2/5-öd része, a képletből adódóan, szóval anyagmennyisége 1,409 mol.
De tömege 43,66g, így atomtömege 43,66/1,409=31,0 g/mol, tehát ez az elem a foszfor, P. Az oxid pedig P2O5
1