Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladatok.

Főoldal » Középiskola » Fizika
409

Az 1-5 kérdésekre adott helyes válasznak megfelelő betűt írjátok a vízsgalapra .
1.Egy E = 2V elektromotoros feszültségű és r = 1Ω belső ellenéllású elektromos generátort egy
ellenálláshoz kapcsolunk, amelynek elektromos ellenállása R = 7Ω . Az áramkörben az elektromos áram
erősségének értéke :
a. 100mA b. 250mA c. 500mA d. 2A

3. Egy henger alakú vezetőt, amelynek hossza A = 31,4cm , fajlagos ellenállása ρ = 500μΩ ⋅ m és
keresztmetszetének átmérője d = 1mm , U=100 V feszültségre kapcsoljuk. A vezetőn áthaladó áram
erőssége :
a.5 mA b. 0,5 A c. 1 A d. 2 A






Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
1.) 250mA
0

5. 8Ω, mert a párhuzamos ellenállások eredője 3Ω, és ezzes sorba van kötve még 5Ω
0

3.)
Az ellenállás kiszámítása R=ró*l/A
"A" a vezeték keresztmetszete egy kör területe, melynek átmérője "d" d/2=r (A=r²·3,14 a kör területe)
Az ellenállás és feszültség ismeretében az áramerősség számítható
I=U/R
0