Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekháziban segítség

Főoldal » Középiskola » Matematika
1051
Feladat: Számítsuk ki az egyenlő szárú háromszög szögeit, ha alapjának végpontjaiból kiinduló belső szögfelezők által bezárt szög 96°!

α/2+ β/2+ δ=180°
α/2+ β/2+96°=180°
α/2+ β/2=180° –96°
α/2+ β/2=84°

Mivel ez a háromszög szintén egyenlő szárú, így α/2 és β/2 egyenlő egymással. Vagyis:
84°:2 = 42°
α/2=42°
β/2=42°

Így:
α= α/2+α/2
α=42°+ 42°
α=84°

Mivel az α, β, γ háromszög egyenlő szárú, így β is 84°.
α+ β+ γ=180°
84°+84°+ γ=180°
168°+ γ=180°
γ=180° –168°
γ=12°

Jó így a feladat? Ha nem, hol rontottam el? Köszönöm előre is a segítséget! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, matek, házi, háromszög, szögek, szögfelező
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Jó a megoldásod, de legközelebb nyugodtan jelölheted az ugyanakkora szögeket ugyanazzal a betűvel. Ha nem könnyebb akkor természetesen nem kell. :)
Módosítva: 6 éve
1