Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szükséges,de nem elegendő (...) + Természetes számos kifejezés

Főoldal » Középiskola » Matematika
1687
1. feladat
Fogalmazzuk meg
1. szükséges, de nem elegendő
2. elegendő, de nem szükséges
3. szükséges és elegendő
feltételt
a, 15-tel b, 45-tel c, 12-vel való oszthatóságra.

2.feladat
Milyen n természetes számok esetén lesz a következő kifejezés értéke természetes szám?
a,
2n+10/n+1

b,
3n+5/n-5

Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget előre is!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szám, szöveges, szükséges, elegendő, természetes, kifejezés
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szükséges, de nem elégséges: ha egy szám osztható 3-mal, akkor osztható 15/45/12-vel. Ez azért szükséges, mert ha egy szám osztható 15/45/12-vel, akkor mindenképp osztható 3-mal, de nem elégséges, mivel például a 9 is osztható 3-mal, de nem osztható 15/45/12-vel.

Elégséges, de nem szükséges: ha egy szám osztható 30/90/24-gyel, akkor osztható 15/45/12-vel. Nem nehéz belátni, hogy ez igaz, de nem fed le minden számot, például a 15/45/12 számok is oszthatóak 15/45/12-vel, mégsem oszthatóak 30/90/24-gyel.

Szükséges és elégséges feltétel:
Egy szám akkor és csak akkor osztható 15-tel, ha osztható 3-mal és 5-tel.
Egy szám akkor és csak akkor osztható 45-tel, ha osztható 9-cel és 5-tel.
Egy szám akkor és csak akkor osztható 12-tel, ha osztható 3-mal és 4-gyel.

2a) Felbontjuk így a törtet: (2n+2+8)/(n+1), ez a törtekre vonatkozó összeg szerint szétszedhető így: (2n+2)/(n+1) + 8/(n+1), az első tört értéke 2, 2+valami csak akkor lehet egész, ha a valami is egész, tehát (n+1)|8, tehát (n+1)={1;2;4;8}, tehát n={0;1;3;7}. Ha a 0-t nem vesszük természetes számnak, akkor azt kivesszük.

2b) Ezt is szétbontjuk: (3n-15+20)/(n-5)=(3n-15)/(n-5) + 20/(n-5)=3 + 20/(n-5), tehát

(n-5)={1;2;4;5;10;20}, tehát n={6;7;9;10;15;25}
0