Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vizes oldatok kémhatása

Főoldal » Középiskola » Kémia
1348
₂Milyen térfogatarányban kell összeönteni 2-es és 3-as pH-jú oldatot, hogy a pH= 2,5 legyen?

n₁=V₁*10^-2
n₂=V₂*10^-3
n₃=(V₁+V₂)*10^-2,5
Ezt követően a pH-ból kiszámoltam a koncentrációk értékét:
C₁=1*10^-2 mol/dm³
C₂=1*10^-3 mol/dm³
C₃=3,16*10^-3 mol/dm³
Felírtam egy egyenletet:
V₁*10^-2+V₂*10^-3=(V₁+V₂)*3,16*10^-3
Itt akadtam el, ha minden igaz ebből ki kéne jönnie egy értéknek, de nekem a számológépben sajnos nem dob erre ki semmit.
Próbáltam beírni több más módszerekkel:
x*10^-2+x*10^-3=2x*3,16*10^-3
x*10^-2+y*10^-3=(x+y)*3,16*10^-3
A végeredmény 3,17, azaz 3,17x nagyobb térfogatú 3,00-as pH-jú oldatot kell felhasználni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az egyenletben a (V1+V2)*10^-3 * 3,16
Így kell felírni a végét, azt kell a mínusz köbre emelni, nem a 3,16-ot.

Ebből majd kijön hogy,

V2/V1 = 3,17

Azaz 3,17-szer nagyobb térfogatú 3,00-as pH-jú oldatot kell felhasználni.
1