Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9. Osztály

Főoldal » Középiskola » Fizika
1460
1.) 2,5 N vízszintes erővel húzunk az asztallapon egy 0,5 kg tömegű hasábot 1 m/s állandó sebességgel. Mekkora a hasáb és az asztallap közötti csúszási súrlódási együttható? Mekkora munkát végzünk 4 s alatt? Mekkora a húzóerő teljesítménye?

2.) Mi igényel több munkát: álló helyzetből 2 kg tömegű testet 4 m/s sebességre, vagy 8 kg tömegű testet 2 m/s sebességre gyorsítani?

3.) Egy rugó 10 cm-es megnyújtása során 400 J munkát végzünk. Mennyi munkát kell végeznünk a további 10 cm-es megnyújtás során?

4.) 5 m hosszú, 1 kg tömegű láncot lógatunk ki az emeleti ablakból. Lassan, egyenletesen felhúzzuk, a felhúzott részt folyamatosan az ablakpárkányra tesszük. Ábrázoljuk az általunk kifejtett erőt a kötél alsó végének elmozdulása függvényében! Mennyi munkát végzünk?

5.) Az Empire State Building egy lépcsőfokának magassága 16 cm. A Hallottál róla? A lila keret adatainak segítségével számold ki a legjobb futók teljesítményét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, házi
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
1)
A 2,5N a súrlódási erő ellenében végezzük. Mivel állandó a sebesség, ez az erő egyenlő is a súrlódási erővel (nem gyorsul, tehát a rá ható erők összege nulla). A tömegből ismerjük a nyomó erőt: 5N
μ=Fs/Fny=2,5/5=0,5
4s alatt megtett út: s=v·t=1·4=4m
a végzett munka: W=F·s=2,5·4=10J
P=W/t=10/4=2,5J/s=2,5W
vagy
P=F·v=2,5·1=2,5W
0

csatolok képet
0