Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika - egyenáram

Főoldal » Középiskola » Fizika
461
Sziasztok! Ha valaki tudna segíteni ezekben a feladatokban, nagyon megköszönném!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Középiskola, fizika, help, sos
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1 kapcsolás
A kör eredő ellenállása 6Ω⇒R=U/I⇒I=U/R=6/6=1A A párhuzamosan kötött ellenállásokon az áram az ellenállások arányában oszlik meg, tehát 1/3A és 2/3A A nagyobb áram a kisebb ellenálláson folyik. A többin az 1A folyik keresztül
2. kapcsolás
Az eredő ellenállás:30Ω (a két 40Ω-os és a 20Ω-os párhuzamosan, ezek eredője 10Ω,és ezzel van még 10-10Ω sorba kapcsolva, így jön ki a 30Ω)
Ebből Re=U/I⇒I=u/Re=60/30=2A
Az egyes ágakban folyó áramot szintén nem kell számolni, mert az ellenállások arányában oszlik meg
Tehát a 20Ω-on 1A a két 40Ω-on fél-fél amper, a két 10Ω-on (főág) az egész 2A átfolyik
3. kapcsolás
Az A-B pontok között a feszültség:U=I·R₁=0,5·2=1V
A 4Ω-on (középső ág) 0,25A kell, hogy follyon (arány ld. előző gondolat menet, vagy számítás I=1/4A)
az alsó ág eredő ellenállása:R=5/3Ω ezen átfolyó áram I=1/(5/3)=3/5A=0,6A Itt is a 0,6A a két párhuzamosan kötött ellenállások arányában oszlik meg, tehát 0,2 és 0,4A Az R₄-en 0,2A fog folyni
4. feladat
A belső ellenálláson eső feszültség.U=3·0,3=0,9V⇒Így a kapocsfeszültség 4,5-09=3,6V Ilyen Voltos izzót kell használni
5. feladat
A belső ellenálláson eső feszültség Ub=Rb·I=0,6·0,1=0,06V
Az áramforrás kapocsfeszültsége: Uk=3+0,06=3,06V
R=Uk/I=3,06/0,1=30,6Ω
0