Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Valaki tud segíteni a fizikában?

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1057
Egyik feladat:
Két tengert csatorna köt össze. A csatorna vesztelgő hajó kürtjelet ad, melyet a jobbra és a balra lévő partfalak visszavernek. A kapitány 0,3 és 0,4 másodperc múlva hall visszhangot. Miért hall két visszhangot? Milyen széles a csatorna?

A másik:
Egy lant húrja 90cm hosszan van kifeszíte, így 200Hz-eshangot ad. A lantművész 60cm-nél lefogja a húrt. Milyen magas hangot hallhatunk így? Hol kell lefognia a húrt, hogy 500Hz-es hangot hallhassunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2
1.
hang sebessége 340 m/s. (Több körülménytől is függ; ha mással szoktatok számolni, akkor azzal számolj.)

Azért hall két hangot, mert különböző távolságra van a két partfaltól.

Ha a hang 1 s alatt 340 m-t tesz meg, akkor 0,3 s alatt 0,3*340 = 102 m-t tesz meg.
Ezalatt a hang elmegy a partig és visszajut. A part, tehát, 102/2 = 61 m-re van.

Ha a hang 1 s alatt 340 m-t tesz meg, akkor 0,4 s alatt 0,4*340 = 136 m-t tesz meg.
Ezalatt a hang elmegy a partig és visszajut. A part, tehát, 136/2 = 68 m-re van.

A csatorna 61 m + 68 m = 129 m széles.


Válaszomat jelöld megoldásként.
Módosítva: 6 éve
0

2.
Alapképlet:
Hullámhossz = Hang terjedési sebesség/frekvencia

+ segítség

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hull%C3%A1mhossz


A 90cm a 200Hz frekvenciájú hang hullámhossza.
0