Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Minden segítséget köszönök!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
649
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az első napon 160 métert fut, a 2. napon 140 m-rel többet (oda és vissza is megteszi az utat). A következő napon megint az előzőnél 140 m-rel többet. Ez egy számtani sorozat. Az első tagja maga az első nap, tehát a1=160
A számtani sorozat képlete: an=a1+(n-1)*d,
ahol n jelöli a nap számát, d pedig azt a 140-et, amivel mindig nő.
Így a 7. napon:
a7=160+6*140=1000 m.

Azt, hogy összesen a 20 nap alatt mennyit futott, a számtani sorozat összegképletével tudod kiszámolni:
Sn={(2*a1+(n-1)*d)*n}/2
Ez a 20 napra kiszámolva:
S20={(2*160+19*140)*20}/2=29800 m
Módosítva: 9 éve
0