Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Megköszönném segitsegeteket!

Főoldal » Középiskola » Fizika
920
1.Emelődaruval egy 200 kg tömegű testet 10 m magasra emeltek Mekkora az emelési munka és mennyi a test helyzeti energiája?
2.
Két rugót (D1=10N/cm, D2=15N/cm)egymás után akasztva 40N erővel húzunk.
Mekkora az egyes rugókba a rugalmas energia?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.) Eh=W=F·h=m·g·h=200·10·10=20000J=20kJ
2.) Mindkét rugót 40N erő húzza
a megnyúlásuk, és így a bennük tárolt rugalmas energia lesz különböző
az egyik rugó megnyúlása x₁,energiája Er1=W₁, D₁=1000N/m
a másiké x₂, Er2=W₂, D₂=1500N/m
F=D₁·x₁⇒x₁=F/D₁=4cm=0,04m
x₂=F/D₂=2,66cm=0,0266m
Er1=W₁=D₁·x₁2/2=0,8J
Er2=W₂=D₂·x₂2/2=0,53J
0