Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lecke

Főoldal » Általános iskola » Kémia
515
Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
2Fe2O3 + 3C = 4Fe + 3CO2
Vas redukálódik, a szén oxidálódik.

Fe2O3 + 3CO = 2Fe + 3CO2
Vas redukálódik, szén oxidálódik.

C + FeO = Fe + CO

A nyersvas összetétele: vas, szén (3,5-4 %), szilícium (0,3-3 %), mangán (0,5-5 %), foszfor (0,1-2,5 %), kén (0,04-0,2 %). A vas az oxigénnel reakcióba lép és korrodál.


Szilárdsága kicsi, rideg, nehezen megmunkálható. A tulajdonságok ötvözéssel, hőkezeléssel jelentős mértékben javíthatók.
Ötvöző anyagok hatása a mechanikai, technológiai tulajdonságokra:
Molibdén: növeli az öntöttvas szilárdságát, keménységét, kopásállóságát

Felhasznála : vaskohászat, fémkohászat, vas és acélgyártás


Lényege : Az acélgyártás kiinduló anyaga a nyersvas és az ócskavas. Ahhoz, hogy a nyersvasból acél legyen, annak fölösleges kísérőelemeit (C-, Si-, Mn-, P- és S-tartalmát) el kell távolítani. Ez úgy történik, hogy a megolvasztott fémbetétből kiégetik a „káros” elemeket, ötvözik „hasznos” elemekkel, majd a folyékony acélt kokillába vagy folyamatos öntőgépbe öntik és kikristályosítják.

Oxidálószerek : levegő,vasérc,oxigén

Acél tulajdonságai :

A legfontosabb tulajdonsága az acélnak a jó alakíthatóság és tartósság, a jó szakítószilárdság és folyáshatár, valamint a jó hővezetőképesség. A korrózióálló acél esetében pedig, e tulajdonságok mellett a legjellemzőbb a korróziós ellenállás.


Az acél tulajdonságai befolyásolni lehet:
1) Ötvözés, beleértve a karbontartalom beállítását.
2) Vákuumozás, és üstmetallurgiai eljárások.
3) Öntés módja. Folyamatos, vagy kokilla öntés.
4) Elektro-salakos, vagy elektronsugaras átolvasztás.
5) Egyéb eljárások, pl. dresszírozás.







1