Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Periódusos rendszer fontoss!!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1491
SOS!!! Légyszi segítsetek..fogalmam sincs hogy kezdjek neki
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Úgy kezdj neki, hogy előveszed a periódusos rendszert.

protonszám = rendszám

elektronszám = proton szám atomok esetén.

ionok esetén csak az elektronszám változik (sem a proton szám, sem a neutron szám)
pozitív ionok elektronszáma: elektron LEADÁSSAL jön létre, tehát az atom elektronszáma mínusz a külső elektronok száma (oszlop azaz főcsoport száma) (vagy mínusz az ion töltés száma)
negatív ionok elektronszáma: elektron FELVÉTELLEL jön létre, tehát az atom elektronszáma plusz amennyi a 8 külső elektronhoz hiányzik (oszlop azaz főcsoport száma = a külső elektronok száma)

neutronok száma: tömegszám (atomtömeg) mínusz a protonok száma


név: oxidion
protonok száma: 8 (= rendszám)
elektronok száma: 10
neutronok száma: 16-8 = 8 (atomtömeg - rendszám)
kémiai jel: O2-

név: magnéziumion
protonok száma: 12 (= rendszám)
elektronok száma: 10
neutronok száma: 24-12 = 12
kémiai jel: Mg2+

név: foszfor atom
protonok száma: 15 (= rendszám)
elektronok száma: 15
neutronok száma: 31-15 = 16
kémiai jel: P

név: alumínium ion
protonok száma: 13 (= rendszám)
elektronok száma: 10
neutronok száma: 27-13 = 14
kémiai jel: Al3+
2