Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kell egy ilyen feladatot megoldani? Valaki elmagyarázná?( Számelmélet: Prímszámoknak számok)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
708
Mi a négyzetszám?
Milyen szabályai vannak a prím számoknak?

Hogy kell egy ilyen feladatot megoldani?
PL:
Valaki elmagyarázná?
Válaszokat előre is köszönöm!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Prímszámok, számelmélet
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Négyzetszámnak nevezünk egy számot, ha felírható egy természetes szám négyzeteként. Például 64 négyzetszám, mert 64 = 8*8.

Prímszám az a szám, aminek pontosan kettő osztója van.

a) biztos, mivel 2-vel szoroztunk így a szorzat osztható lesz 2-vel.
b) biztos, mivel a legkisebb prím a 2, és 2*7*prím = 14*prím
c) lehetséges, mivel ha az utolsó prím 5 akkor 70 a végeredmény
d) lehetetlen, mivel páratlan számú prímből áll.
e) lehetséges, ha a 3. prím nem egyezik meg az első kettővel akkor nyolc osztója van. Az 1,2,7,prím,14,2*prím,7*prím, a szám
f) Biztos
g) lehetséges, például ha a 3. prím 1009 akkor hamis, ha a 3. prím 5 akkor igaz
1

a) biztosann páros a 2-es szorzó miatt
b) 2*7=14, ezt bármilyen a legkisebb prímszám a 2, tehát ha ezt a szorzatot elosztjuk 14-gyel, akkor az eredmény legalább 2 lesz.
c) ha 0-ra végződik, akkor osztható 10-zel, és akkor osztható 10-zel, ha 2-vel és 5-tel, tehát csak akkor végződhet 0-ra, ha a letakart szám az 5.
d) akkor lehetne négyzetszám, ha minden tényezőből páros darab van, a letakartnak egyszerre kellene 2-esnek és 7-esnek lennie, az pedig nem valósul meg.
e), mindenképp 8 osztója van; 1, 2, 7, x, 2*7, 2*x, 7*x, 2*7*x, ahol x tetszőleges prímszám.
f) ugyanaz a történet, mi t az e)-ben, és mivel a 8 legfeljebb 8, ezért ez is biztosan igaz
g) lehet legfeljebb 1000, ha a letakart szám például az 5, de lehet 1000-nél több is, például ha például 1087.
0

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!!!
0