Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
699
Négyzetes alapú szabályos gúlák felszine kellene:
a)M=72mm,x=1,20dm

b)a=5,6dm,o=10dm

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Szia, kellene a megoldáshoz, hogy mi melyik szakasz jelölése. Az M gondolom a gúla magassága, de mi az x, o, és a?
0

a) M=7,2cm
x=12cm
tudjuk, hogy ekkor a/2, M és x derékszögű háromszöget alkot, tehát
(a/2)2+M2=x2
ebből a=2*( x2-M2 )=19,2cm

A=a2+4*(a*x/2)=368,64cm2+460,8cm2=829,44cm2
0

b) Tudjuk, hogy a/2, x és o derékszögű háromszöget alkot.
Tehát (a/2)2+x2=o2
Ebből x= o2-(a/2)2 =9,6dm
Az a) feladathoz hasonlóan:
A=a2+2ax=138,88dm2
0