Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIA nagyon sürgős S.O.S

Főoldal » Középiskola » Kémia
940
1. Határozd meg az alábbi fogalmakat! /6/

Indikátor:



Sav (Brönsted szerint):



Semlegesítés:



Hidrolízis:





2. Egészítsd ki az egyenletet, és alkalmazd a szokásos jelölést (konjugált sav-bázis párok) a reakció jellemzésére! /1+2+5/

H<sub>3</sub>PO<sub>4</sub> + 3 H<sub>2</sub>O = …….. + PO<sub>4</sub><sup>3-</sup><sup></sup>



Az oldat kémhatása …………………….., mivel benne a(z) …………………..ionok koncentrációja …………………., mint a(z) …………………………ionok koncentrációja. Az oldat pH-ja ……………… 7.

3. Milyen folyamatról van szó? Alkalmazd a szokásos jelölést! /5/

H<sub>2</sub>S + H<sub>2</sub>O = H<sub>3</sub>O<sup>+</sup> + HS<sup>-</sup>

A reakció típusa: …………………………………………

4. Egészítsd ki a következő állításokat! /8/

Ha [OH<sup>-</sup>] = 10<sup>-7</sup> mol/dm<sup>3</sup>, akkor a kémhatás ……………………………… Ilyen oldatban a fenolftalein színe ……………………………… Ha [H<sub>3</sub>O<sup>+</sup>] = 10<sup>-9</sup> mol/dm<sup>3</sup>, akkor a kémhatás …………………………, pH = …………………., az oldatban a lakmusz színe ……………

Ha pH=4, akkor [H<sub>3</sub>O<sup>+</sup>] = ………… mol/dm<sup>3</sup>, a kémhatás …………………….., az oldatban a lakmusz színe …………………………….



5. Fejezd be a reakciókat, és jelöld az összetartozó sav-bázis párokat! /2+2+2+2+2+2/

HNO<sub>3</sub> + H<sub>2</sub>O = …….. + ………

NH<sub>4</sub><sup>+</sup> + HCO<sub>3</sub><sup>-</sup> = …….. + ………….

NH<sub>3</sub> + HCl = ……… + …………

6. Igaz-hamis állítások /6/ Írj az igaz állítások elé I, a hamisak elé H betűt!

..... Gyenge sav konjugált párja mindig gyenge bázis.

…. Erős bázisok vizes oldata is lehet savas.

…. Egytized mol/dm<sup>3</sup> koncentrációjú ecetsav oldat pH-ja 1-nél kisebb.

…. Gyenge savakban a disszociációfok kisebb egynél.

…. Minden erős sav oldatában az oxónium-ionok koncentrációja megegyezik a sav

koncentrációjával.

…. Erős sav és gyenge bázis reakciójában keletkezett só vizes oldata lúgos kémhatású.

7. Négyféle asszociáció

A) savas kémhatású vizes oldat

B) lúgos kémhatású vizes oldat

C) mindkettő

D) egyik sem

…. 1. Az ammónia vízben oldásakor ilyen oldat keletkezik.

…. 2. A konyhasó vízben oldásakor ilyen oldat keletkezik.

…. 3. A szén-dioxid vízben való oldásakor ilyen oldat keletkezik.

…. 4. Az oldat pH-ja 7-nél nagyobb.

…. 5. Nincs benne oxónium-ion.

…. 6. Hígításkor nő a pH-ja.

…. 7. Több benne az oxónium-ion, mint a hidroxid-ion.

…. 8. Benne a kationok és az anionok számaránya mindig egyenlő.

8. A táblázat kitöltésével jellemezd a kémiai egyensúlyok eltolását! Használd a termékképződés irányába (T), kiindulási anyagok keletkezése irányába (K), nem hat rá (N) kifejezéseket! (12pont)

Melyik irányba tolódik el az egyensúly?
a nyomás növelésekor? hőmérséklet csökkentésekor? a hidrogén elvezetésekor katalizátor hatására
H<sub>2(g) </sub>+ I<sub>2(g) </sub>↔ 2 HI<sub>(g) </sub>
Δ<sub>r</sub>H= +53 kJ/mol
CH<sub>4(g) </sub> + H<sub>2</sub>O<sub>(g) </sub>↔ CO<sub>(g) </sub>+ 3H<sub>2(g)</sub>
Δ<sub>r</sub>H= +206 kJ/mol
CO<sub>(g) </sub>+ 2H<sub>2(g) </sub>↔ CH<sub>3</sub>OH<sub>(g)</sub>
Δ<sub>r</sub>H= - 90 kJ/mol


9. Igaz-hamis állítások (6 pont)

Írj az igaz állítások elé I, a hamisak elé H betűt!

…. 1. Dinamikus egyensúly csak zárt rendszerekben alakulhat ki, mivel ezek sem anyagot, sem

energiát nem cserélnek a környezetükkel.

…. 2. Hőmérséklet emelés hatására nő az aktivált molekulák száma, így a reakciósebesség is.

…. 3. A reakció lejátszódása során a molekulák közötti összes kötés felszakad, és különálló atomok

keletkeznek.

…. 4. Az egyensúlyi állandó értéke pozitív és negatív előjelű is lehet.

…. 5. A katalizátor csökkenti az aktiválási energiát.

…. 6. Exoterm reakciók sebessége a hőmérséklet csökkentésével növelhető, mert a legkisebb

kényszer elve szerint az egyensúlyi rendszer a zavaró hatásra ellentétes változással reagál.

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Hát mivel csak az első feladatot írtad le magyarul, ezért csak abban tudok segíteni.

Indikátor : A pH értéket színváltozással jelzi. Létezik mesterséges és természetes indikátor. Pl : lakmusz,metil-narancs

Sav : Protont ad le

Semlegesítés : Erős sav + Erős bázis vagy Gyenge sav + Gyenge bázis reakciója.

Hidrolízis : Vízzel való protolitikus reakció.
0