Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
471
A Deltoidot egy 6cm×10cm-es téglalap alakú kartonból vágom ki. Hány % hulladék keletkezik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Attól függ, hogy mekkora deltoidot szeretnél kivágni.
0

A deltoid területe kiszámolható az oldalainak függvényében: a=4cm b=8cm, az átlók: e=5cm f=10cm.
T = e*f/2
Tehát a deltoid területe 5*10 cm2, azaz 50 cm2.
A téglalap területe: T = 6*10 cm2 = 60 cm2.
Ha kivágod a 60 négyzetcentiméteres téglalapból a deltoidot, marad 10 cm2 hulladékod.

Azt kell megkeresni, hogy a 60 cm2-nek ez a 10 cm2 hány százaléka.

60 cm2 = 100 %
0.6 = 60/100 = 1 %
10 = ? %

Ha tudom mennyi az 1 százalék (0.6 cm2), akkor ha megnézem hogy a hulladékban hányszor van meg az egy százalék, megkapom, hogy a hulladék hány százalék. Ezek alapján tehát:
10/0.6 = 16.67 %.
Azaz 16.67 % hulladék keletkezik a deltoid kivágásával.
0