Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika sürgős

Főoldal » Középiskola » Fizika
367
(1) Egy 100 g tömegű 385 J.kg-1.K-1 fajhőjű vörösréz golyót elég hosszú ideig tartunk gyertyalángban. Miután felvette a gyertyaláng hőmérsékletét 0,5 kg tömegű, 20 ℃-os vízbe dobjuk. A közös hőmérséklet 31 ℃ lett. Mennyi a gyertyaláng hőmérséklete?



(2)
A 100 g tömegű 20 ℃-os porcelánedénybe 200 g tömegű 90 ℃-os vizet, 300 g tömegű 40 ℃-os vizet és 200 g tömegű 80 ℃-os alumíniumdarabot helyezünk. Mekkora a kialakuló közös hőmérséklet. A porcelán fajhője 800 J.kg-1.K-1, az alumíniumé 900 J.kg-1.K-1 .




Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Víz felvesz hőt:
Q= c m hőm változás

c-fajhő
m tömeg
hőm változás

Q= 4200 x 0,5 x (31-20)


Vörösréz lead hőt
Q= 385 x 0,1 x ( t-31)

ez a kettő egyenlő
egyenlet, megoldandó
0