Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika tudásproba

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1088
Köszönöm a segítséget!
1.Ha egy tekercsben ........mozgatunk akkor a(z)........feszültség indukálódik.A feszültségmérő-műszer mutatójának a kitérése a mágnes betolásakor .....irányú a .......-kor tapasztalt kitéréshez képest.
2.Egy 50 (Ohm )-os ellenállásra 120 V effektív értéke váltakozó feszültséget kapcsolunk .Számítsd ki a feszültség maximális értékét , és a kialakuló áramerősség effektív és maximális értékét.
3.Egy transzformátor primer tekercse 600 ,szekunder tekercse 150 menetes.Mekkora feszültséget kapcsoltunk a primer körre , ha a szekunder körben mérhető feszültség 210 V?
4.Kik fedezték fel a transzformátort?
(OFI ÚJGENERÁCIÓS tankönyv , 8.osztály fizika munkafüzet 55.oldal)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, témazáró, mukafüzet
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1.)mágnest-----tekercsben. ellentétes--kihúzás
2.) R=Ueff/Ieff⇒Ieff=Ueff/R=120/50=2,4A
Umax=Ueff· 2 =170V
Imax=Ieff· 2 =2,4· 2 =3,4A
3.)Np=600
Nsz=150
Up=?
Usz=210V
Up/Usz=Np/Nsz⇒Up=Np·Usz/Nsz=600·210/150=840V
4.) Bláthy Ottó Titusz, Déri Miksa, Zipernowsky Károly
0