Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 10.o.

Főoldal » Középiskola » Fizika
925
Egy síkkondenzátor lemezeinek nagysága 0,5 m 2 , a

lemezek távolsága 0,5 cm. Mekkora a kapacitása, ha olyan

anyag tölti ki, aminek a relatív dielektromos állandója 4?

Mekkora a feszültsége, ha a töltése ? Mennyi a

kondenzátor energiája? Előre is köszi!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Megoldás:
1. lépésként jegyzeteljük ki az adatokat
A=0,5m2
d=0,5cm=0,005m
εr=4
(rejtett adat) ε₀=8,854*10-12
A kapacitás meghatározásához használandó képlet: C=εr*ε₀*A/d=4*8,854*10-12*0,5/0,005=3,54*10-9.

A feladat további részénél az a gond,hogy a töltést nem ismerjük.A töltés ismeretében felírható lenne a megfelelő képlet: U=Q*d/(ε₀*A). A feszültség hiányában az energiát sem lehet meghatározni, a hozzá szükséges képlet ugyanis: W=1/2*C*U².Ha esetleg kihagytad véletlen, írd be kommentbe és megszerkesztem a megoldást.Ha nincs megadva, akkor az én tudományomnak itt supremuma van (legkisebb felső korlát).
(u.i.: biztos ki lehet küzdeni valahogyan képlet bűvészkedéssel, de ebben a témában, nem vagyok annyira otthon, hogy nekiálljak.)
0