Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyenge savak és bázisok

Főoldal » Középiskola » Kémia
1123
Ez az utolsó feladat ebben a témakörben amit nem tudtam megcsinálni.
Ismeretlen, egyértékű, gyenge bázis 0,100 mol/dm³-es oldatát ötvenszeres térfogatra higítva a pH 1 egységgel változik.
a. Hogyan változik eközben a bázis disszociációfoka.
b. Mekkora volt a kiindulási és mekkora a keletkezett oldat pH-ja.
c. Mekkora a vegyület bázisállandója.

C₁=0,100 mol/dm³
C₂=0,100 mol/dm³ / 50 = 0,002 mol/dm³
B + H₂O = BH+ + OH-
Abból adódóan, hogy lúgról van szó csökkenni fog a pH, ezért az új pH az: pH₂=pH-1.
Egy egységnyi változás a logaritmikus összefüggés tizedrészre való csökkenést jelent.
A bázisállandó a hígítás során nem változik.
Itt akadtam el.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Ezzel próbálkoztam, de egyelőre nekem sem jön ki értelmes eredmény. Nézd meg, hátha ad valami ötletet, vagy támpontot. Ha eszembe jut valami, jelentkezem, amint tudok.
3

Kínomban már azzal is próbálkoztam, hogy a víz koncentrációt is figyelembe vegyem. De nem volt értelme, mert kiesett. Viszont a hígítás bekerült a Ks egyenletébe. Mégis, ha kiszámolom x-re és y-ra a Ks-t, nem értem, miért nem ugyanazt a számot kapom.
2