Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika: kombináció vagy nem?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1395
Egy dobókockát 4x egymás után feldobunk, és a kapott eredményeket egymás mellé írjuk.

a, hány olyan négyjegyű számot kaphatunk, amelyekben VAN 3-mal osztható számjegy?

b, mi a valasz az 'a' kerdesre, ha egy szamjegy csak egyszer szerepelhet?



(órán a matektanár ismétléses kombináció képletével oldotta meg az 'a'-t, de szerintem számít a sorrend is, akkor miért?)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kombinatorika, matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ismétléses kombinációval érdekesen csinálta akkor meg... Itt ismétléses variáció kell; úgy érdemesebb számolni, hogy ami nem teljesíti a feltételeket, azokat számoljuk meg, és kivonjuk az összes esetből: 1;2;4;5 számjegyek lehetnek, az első helyre 4 számjegy mehet, a másodikra is, és így tovább, tehát 4*4*4*4=256 esetben van így. Összes eset: 6*6*6*6=1296, tehát 1296-256=1040 esetben lesz köztük 3-mal osztható számjegy.

A második esetben az összes eset: 6*5*4*3=360, kedvező eset: 4*3*2*1=24, tehát 360-24=336 esetben lesz 3-mal osztható számjegy.
1