Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör sugara

Főoldal » Középiskola » Matematika
341
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
A kör középpontja és a húr közötti merőleges szakasz (m) felezi a középponti szöget és a húrt.
r és r és húr oldalú egyenlő szárú háromszög, ezzel az m magassággal.

132,6⁰ / 2 = 66,3 ⁰

sin 66,3 ⁰ = 6 cm / r
r = 6 cm / sin 66,3 ⁰ = 6,55 cm

b) ctg 66,3 ⁰ = m / 6 cm
m = ctg 66,3 ⁰ * 6 cm = 2,63 cm

c) A háromszög területe: alap szorozva magasság /2

T= 12 cm * 2,63 cm / 2 = 15,8 cm²
2