Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatvány egyszerűsítés

Főoldal » Középiskola » Matematika
2111
Sziasztok holnap valószínűleg dolgozatot írunk hatvány egyszerűsítésből (a legegyszerűbb alakját kell leírni a hatványnak).
Nem értem és nem tudom hogy kell. Kérlek ne csak a végeredményt írd le mert az nekem is megvan a füzetemben. Azt szeretném ha részletes/érthetően elmagyaráznád. Nem vagyok (és sosem voltam) jó matekból kérlek így állj neki az elmagyarazásnak.
A példát csatoltam kép formájában.

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, sos, dolgozat, nehéz, számtan, doga, hatvány, hatványok, egyszerűsítés
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először is az alapok:

xa*xb = xa+b
(xa)b = xa*b
(x/y)a = xa/ya
1/x = x-1

Törteket úgy osztunk, hogy a reciprokával szorzunk:
(5/8)-3*(2/4)5*(5/2)-6

1/x = x-1 miatt:
(8/5)3*(2/4)5*(2/5)6

Kettő hatványaként felírunk amit tudunk:
(23/5)3*(2/22)5*(2/5)6

(x/y)a = xa/ya miatt:
(29/53)*(25/210)*(26/56)

Össze sorozzuk a törteket:
(29*25*26)/(53*210*56)

xa*xb = xa+b miatt:
220/(210*59)

1/x = x-1 miatt:
220*(2-10*/5-9)

xa*xb = xa+b miatt:
210*5-9
1